info@stilkoltuk.com
Saraylar Mah. Demirciler Cad.No 48 / A Kaleiçi / DENİZLİ ( Hacılar camii üstü, Havuzlu çarşı girişi yanı. )
0 258
265 44 76
Stil Koltuk
stil duyurular
Döşemelik Kumaş Seçimi

DÖŞEMELİK KUMAŞ SEÇİMİ

Dekorasyon sektörünün ana başlıkları içerisinde yer alan Döşemelik kumaşlar, bir mekanın tasarım aşamasında en belirleyici rolü üstlenmektedir. Yazımızda sizlere döşemelik kumaşların kullanımı, seçimi ve dikkat edilmesi gereken hususları belirtmeye çalışacağız.

DöŞEMELİK KUMAŞ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Döşemelik kumaşların evladiyelik ölçüsü her ne kadar dayanıklılığına bağlı olarak bilinse de , aslında iyi kumaş için göz önünde bulundurulması gereken etkenin sürtünme ölçümü 20.000 ve üzeri olan kumaşları seçmelisiniz… Değeri 12000'in altında olanları ise yastık,minder ya da perdelik kumaş olarak kullanmalısınız. Bu test işleminin genel adına Martindale testi denmektedir, yabancı marka kumaşların hepsinde bu avrupa standartı olarak sunulmakta ve ürünü tedarik edeceğiniz firmadan bu bilgiyi sordurmalısınız. Sektörümüzde bulunan yerli markalardan sadece bir elin parmakları kadar firma bu testi yapabilecek kapasitede olmaktadır. ürünleri tedarik edeceğiniz firmadan beğendiğiniz malzemenin kullanım ve garanti şartlarını sormanızda her zaman fayda vardır. Ayrıca tarafınıza verilen kumaşı teslim almadan önce açarak kontrol etmeniz, ipliklenme olup olmadığını herhangi bir defosu olup olmadığını kontrol etmenizde ayrıca fayda vardır.

DöŞEMELİK KUMAŞ SEçİMİ

Döşemelik Kumaşı mobilya üzerinde yer alan yastığınızı sıkça kullanacaksanız makinede yıkanabilir bir kumaştan, sadece kanepenizi süsleyecekse ipekliden narin olabilecek bütün kumaşalara kadar geniş bir yelpazeye sahipsiniz demektir. Kadife,fitilli kadife,şönil,tüvit,goblen ya da yünlü kumaşlar için uygun seçeneklerdir. Daha sade dokumları tercih edenler için ise aynı şeyi keten,pamuklu ya da branda bezi olarak sıralayabiliriz. Ağır bir tarzınız varsa ve üzerinde her gün oturulmayan koltuklarınız için malzeme düşünüyorsanız ipek,damask ya da işlemeli kumaşlar gibi seçenekleri düşünebilirsiniz.Dayanıklılık anlamında en doğru seçimler olmayabilirler ama burada önemli olan zaten sizin estetik açıdan memnun olmanız. Yeni sezonda moda olan çiçekli,geometrik desenli,ekoseli ve çizgili kumaşları farklı koltuk ve kanepelerde kullanıp sıra dışı bir uyum yaratabilirsiniz. Kanepe ve koltuğunuzda yapacağınız değişikliklerde onu ne sıklıkla kullandığınız çok önemli. Az kullanılan bir koltuğu diğerlerinden daha kolay yıpransa da şıklığı ön plana alıp değerli bir kumaş ile kaplayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki ortalama bir kumaşın ömrü beş yıldır. Tabii ki bu süreden daha önce yıpranacak ya da daha uzun yıllar kullanılabilecek kumaşlar da var. Alacağınız kumaşı mutlaka büyük bir parça olarak kestirin ve görün. çünkü kataloglarda yer alan küçük parçalar yanıltıcı olabiliyor. Kumaşınızı almadan önce muhakkak evinizde prova edin.

Halılarınız perdeleriniz ve duvarlarınızla uyumunu ancak böyle anlayabilirsiniz. Sonucu görmek için mümkünse önce tek bir uygulamaya gidin. Bir koltuğu kaplayıp sonucu gördükten sonra eğer memnun kalırsanız diğerlerini de değiştirin. Sık kullandığınız koltukların kumaşlının uzun ömürlü olmasını istiyorsanız leke tutmayan ve yıkanabilen modelleri tercih edin.

Yaz aylarında yıkanabilir keten kılıfları tercih edebilirsiniz. Kışın ise koltuk şalları ve battaniyelerle hem sıcak bir görüntü yaratabilir hem de kumaşı koruyabilirsiniz.

Oturma grubunuzun sadece bir parçasını farklı bir kumaşla kaplayarak tüm odanın havasının değiştirebilir; kumaştan panolar yapabilir ya da farklı kumaşları birleştirerek oluşturacağınız tablolarla fark yaratabilirsiniz. Ayrıca evinizde değişiklik istiyorsanız duvarlarınızı kumaşla giydirebilirsiniz.

Bununiçin eşyalarla uyumlu ipek ya da dokulu bir kumaş seçebilirsiniz. Yastıklar ve abajurlarda kullanacağınız farklı kumaşlar da renkli ve şık bir mekn yaratmanızda size yardımcı olabilir.

DöŞEMELİK KUMAŞ VE KULLANIM BİLGİLERİ

Döşemelik kumaşlar genelde yıkanmaz,ancak uygun şartlarda silinebilir veya kuru temizleme yapılabilir.

özellikle şönilli kumaşlarda,fantezi görüntünün kaybolmaması için kuru temizleme tavsiye edilir.Diğer temizlik işlemleri kumaşta deformasyona yol açabilir.

 

0 viskon ya da pamuk ürünlerin,suya karşı çekme eğilimi çok fazla olduğundan kesinlikle kuru temizleme yapılması önerilir.

İçeriğinde ya da yüzeyinde yoğunlukla viskon elyafı bulunan kumaşlar silindiğinde,uzun süre ıslak bırakılmamalıdır.Viskon ıslakken,mukavemeti düştüğünden,bu özelliğe uygun hassasiyet gösterilmeli ve ıslatmadan ,nemli bir bezle silinmelidir.

 

Viskon ve pamuk elyaflar,yüksek kalitede boyanmalarına rağmen ışığa karşı renk dayanıklılıkları,doğal elyaf olmaları sebebiyle,yapay elyaflara oranla daha düşüktür.Bu sebeple direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.

 

Viskon ve pamuğun yüzeyde yoğun olduğu kumaşlarda zamanla boncuklanma olabilir.Bu sebeple bu tip kumaşlarla kaplı mobilyalarınızın üzerine çeşitli amaçlarla örtmeniz tavsiye edilmez..çünkü üzerine örteceğiniz örtüler boncuklanmayı hızlandırır.

Saten dokulu kumaşlarda,su leke yaptığından,ıslak ve lokal temizlik yapılmamalıdır.Eğer silinmesi gerekiyorsa,nemli,su tutmayan bir bezle,dairesel hareketlerle yayarak ya da tamamının silinmesi önerilir.

Döşemeliklerinizin tamamını silmeden önce önlem alarak,görünmeyen bir bölgesinde deneme yapınız.

Lekelere anında müdahale ediniz.Sünger ve fırça kullanmayınız. Lekeleri dağıtmamanız tavsiye edilmektedir.

Döşemeliklerinizi direkt güneş ışığından koruyunuz.

DöŞEMELİK KUMAŞLARIN BAKIMI :

Koltukların sürekli yoğun güneş ışığına maruz bırakılması çok yanlıştır.

Sık sık elektrik süpürgesi ile tozunu alın.

Kesinlikle çamaşır suyu ve deterjan kullanmayın.

Leke olan yeri Islak bez ile saf sabun kullanarak silin ve su ile durulayın. Gerekirse saç kurutma makinesi ile fazla yaklaştırmadan kurulayın. Koltuklan silerken (kadife ve tüylü dokumalarda) son durulama suyuna sirke koyarsanız (az miktarda) kumaşların daha çok parladığım görebilirsiniz.

Döşemelik kumaşlar Arap sabunu beyaz sabun ya da özel şampuanlar ile hav yönüne doğru silinmeli kendi kendine kurumaya bırakılmalı ve kuruyana kadar üzerine oturulmamalı.

Kadife kumaşlarda ürünün doğası gereği döşeme yapılırken astar kullanılması gerektiğini unutmayın.

Yastık kılıflarının yıkanabilmesi için fermuarlı olanlarını tercih edin.

Gerektiğinde çıkarıp yıkayabilmek için koltuk döşemelerini portatif yaptırabilirsiniz.

Kuru temizleme sıvısı veya özel temizleyicinizi uygulamadan önce bir deneme yapmanızda fayda var. Bu uygulama için kumaşın fazla görünürde olmayan bir yerini; örneğin söz konusu minder ise minderin ilk bakışta görünmeyen alt kısmını seçmemiz uygun olacaktır.

Döşemeliklerinizi koltuk minderlerinizi birkaç haftada bir yerlerinden çıkartarak kontrol etmekte fayda var. Minderleri daha yakından kontrol ederek aşınma ve yıpranma etkilerini daha yakından izleyebilme imknına sahip olursunuz

Aşağıda görecek olduğunuz tablo döşemelik ve perdelik kumaşlar ile alakalı olarak bakım tablosunu göstermektedir.

W: Su ve bazlı temizleyiciler ile temizlenebilir.

S : Kuru temizleme veya kuru temizleme solventleri ile temizlenebilir.

W-S: Su veya solventler ile temizlenebilir.

X:Sadece fırça veya elektrik süpürgesi ile temizlenebilir.

 

 HANGİ KUMAŞ NEREYE?

ALKANTRA

Yüzde 60 polyester ipliğin yüzde 40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilen alkantra dayanıklı bir kumaş türü.Perde,duvar kaplamaları,örtü,kanepe ve koltuklarda kullanılıyor.

İŞLEMELİ

Genellikle koton ve ipek ipliklerle dokunan işlemelerle süslü kumaş.perde ve örtüler için kullanılıyor.

KAŞMİR

Aslen keçi ve kaz tüyünden üretiliyor.özellikle çin,Tibet ve mongolya'dakilerden.Sıcak ve yün dokulu kaşmir; perde,battaniye ve yastıklarda kullanılıyor.

EMPRİME

özellikle duvar kaplaması,perde,kanepe ve masa örtülerinde kullanılan emprime,resimlendirilen hafif koton bir kumaş çeşidi.

DAMASKO

Yüzyıllarla ifade edilen süredir Avrupa'da üretilen damask,ağır,genellikle iki taraflı dokunan,mat saten dokuma kombinasyonu ile desenlenen kumaş çeşidi.Duvar kaplamalrı,perde,koltuk ve yastıklarda kullanılıyor.

JAKAR

Adını, 1801'de yaratıcısı Joseph-Marine jacquard'dan alan kumaş,koltuk,kanepe,duvar kaplamaları ve perdelerde kullanılıyor.

SUNİ DERİ:

Sıvı PVC'nin gözenekli ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili emprime makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.

YAPAY KüRK:

Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı tilki veya vizon görünümü elde ediliyor. Koltuk örtü yatak örtüsü ve yastıklar için ideal bir kullanıma sahip.

YüNLü:

Koyun yapağının işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Sandalye perde duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip.

 

İRAN İPEĞİ:

İran'dan gelen ipek kumaş en görkemli döşemelikler arasında yer alıyor. Hiçbir zaman tek renk olarak kullanılmayan kumaş çoğu zaman işlemeli olarak üretiliyor.

KETEN:

Tarih öncesinden beri kullanılan bu kumaş türü koton ile kolayca karıştırılabilir. Ev tekstili perde kılıf ve yastıklarda kullanım alanı buluyor.

MOHER:

En iyi yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi genellikle keçi yünü angoradan Yılda iki kez elde ediliyor. Perde ve sandalyelerde kullanılıyor.

HARELİ:

Doğal ipek koton ve viskondan üretilen pırıltılı hareli bir kumaş türü. Hareli kumaş çizgili ve emprime olarak da dokunabiliyor. Duvar kaplaması perde ve koltuklarda kullanım alanına sahip

İPEK:

çinliler tarafından keşfedilen ipeğin çok çeşidi bulunuyor. Perde duvar kaplaması ve yastıklar için ideal.

TAFTA:

Sık dokunmuş ipek görünümlü kumaşı parlak görünümünden tanıyabilirsiniz. İpek iplik yerine viskon ile dokunduğu için daha ucuz. Perde ve duvar döşemelerinde kullanılıyor.

KADİFE:

Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Koton ipek yün ve keten kadifeler gibi… Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk duvar kaplaması ve perdelerde geniş bir kullanım alanına sahip.

KOTON KUMAŞ:

İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen koton kumaşın ipek olan tarafı ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde duvar kaplaması koltuk ve yastıklar için ideal.

BUKLE KADİFE:

üretimin değişik çeşitleri bulunuyor. ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösteriyor. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı bulunuyor. Koltuk, perde ve yastıklarda kendine kullanım alanı buluyor.

Stil Koltuk

1999 yılından bugüne, koltuk ve benzeri ürünler konusunda faaliyet gösteren ürün ve hizmet ağının profesyonelliğiyle müşterilerine zengin ve dürüst hizmetler sunmaktadır. Firmamızın genel olarak sektöre bakışını diğerlerinden farklı kılan , öncelikle koşulsuz müşteri memnuniyetini ilke edinmiş olmasıdır.